5 Ekim 2010 Salı

Etkili Bir Şekilde İngilizce Nasıl Öğrenilir?

Bu yıllarca sorulan ve kafamızı kurcalayan bir sorudur. İngilizce'yi en etkili nasıl öğrenmeliyiz?
Öncelikle yapılması gereken şey, bu dili neden öğrenmeliyiz. Buna karar vermeliyiz.
  • Okulda daha başarılı olmak.
  • İş yerinde kariyer yapmak, terfi etmek, ihracata açılmak, nitelikli eleman olmak.
  • Saygın bir kişilik.
  • Ufkunuzu geliştirmek, dünyaya yolculuk, bilmediğiniz yerleri gezmek, keşfetmek.
  • Toefl, veya daha başka ingilizce yeterlilik sınavına hazırlanmak. vs. vs.
         Daha bir çok şey sıralayabiliriz. Önemli olan karar aşaması. Bu kararı verdikten sonra, nerede, nasıl öğrenmeliyiz gibi kısımlar gelmektedir. Bu güne kadar bu konuda birey olarak sayısız yöntemler uyguladık. İnternetten araştırmalar yaptık. Bunların başında dil kursları, eğitim materyalleri vs. inceledik. Bulduğumuz yer ve yöntemler hakkında form sitelerini inceledik. Kimisi reklam amaçlı olarak bazı kurumları önerdi. Kimisi de oranın ne kadar kötü olduğunu, yok efendim para tuzağı, eğitim sıfır diyerek karaladı. Neye göre övülüp neye göre eleştirildiğini ben şahsen anlamış değilim. Bizim insanımız böyledir. Bunlar hakkında yorum bilinçsiz bir yorum yapmanın karşı tarafı ne kadar zarara uğratacağını bilmez. Kimsenin, bir diğerinin istikbaliyle oynama hakkı yoktur. Bizim amacımız burda illaki bir şeyi yapın ve ya yapmayın demek değil. İster yapın ister yapmayın. Önemli olan araştırın ve kafanıza yatan uygulamaları yürütün. Başarıyı kovalayın ve ufkunuzu geliştirin.
           Öncelikle, elinizdeki mevcut kaynaklardan kütühanenizdeki kitaplardan biraz bilgi edinin, temelden de olsa biraz bilgi birikimine sahip olun.Çalışmak sizin elinizde. Bunu zorla kimse sizin kafanıza sokamaz. İngilizce öğrenmek emek işi. Sizin bireysel çabanızla olur. Yoksa istediğiniz kadar dil kursuna gidin, cd ler alın, interaktif bilgi kaynaklarından faydalanın, birisinden nasihat dinleyin boş. Sizin içinizde olmadıktan sonra gerisi hikaye, bunu aynen kafanıza not edin. Belirli bir temelim var diyorsanız, bütçeniz müsait ya da masraflarınızı karşılayacak biri varsa yurtdışına gitmenizi tavsiye ederim. Dili konuşulduğu yerde öğrenmekte fayda var.
Önce şunları belirleyin;
  • Amaç
  • Gerekli kaynaklar
  • Nerede öğrenmeliyim
  • Öğrenme metotları
  • Plan, Program.
  • Uygulama ve Başarı.
Yurtdışına gittiğiniz zaman, orada pısırık bir şekilde durursanız bu iş olmaz. Sadece eve kapanıp kitaplara bağlanmayın. Çıkın dışarı, gezin dili kullanın. Bunun için çeşitli yöntemler bulabiliriz.
1- Gittiğiniz ve gördüğünüz resmi veya özel daireleri not alın. Örneğin, postahane ( post office ), Araç kiralama ( rent a car ) ve diğer yerler, hastahene, pastahane, hava yolları, okul, kütüphane, metro, acenta akla gelen her şey. Bunlarla ilgili cümleler kurun, örneğin postahaneye nasıl gidebilirim. ( How Can I go to post office ) gibi. yön bilgilerini öğrenir. Yol tarifi gideceğiniz yeri bulma.
2- Bir yere girin bir şeyler yiyip için. Yemek nasıl sipariş edilir. Menü çeşitleri. Mümkünse menüdeki yemek adlarını ingilizce olarak öğrenin, not alın. Garsondan hesap isteyin, fiyatını öğrenin. Bu alışveriş içinde geçerli. Bir şeyler satın alın fiyatını sorun. ( how much money? ) gibi.
3- Okulda arkadaşlarınızla sohbet edin. Onların nereli olduğunu sorun, kültürleri hakkında bilgi sahibi olun. Sizde ona anlatın. Türklerle pek bir araya gelmeyin. İnsan vatandaşını buldun mu başka kimseyi gözü görmüyor. Yav boş ver Ali gel biz kendi halimizle takılalım. Derseniz bütün emekleriniz boşa çıkar ve sus pus Türkiye 'ye dönersiniz.
4- Bulunduğunuz her yerde ingilizce düşünmeye gayret gösterin. aklınıza bir şey bile gelse ingilizce düşünün. Bu gün ne yapmalım gibi?
5- Dersi çok iyi dinleyin en iyi siz dinleyin. Bilmediğinizi hocanıza sorun sizi yemez. Sizin bu dili öğrenmek durumunda olduğunuzu zaten biliyor. Hatalarınızı düzeltmenize ve cümleyi doğru kurmanıza yardımcı olur.
6- Arkadaş çevrenizi geliştirin ve her an pratik yapmak için fırsat kollayın. Hemen kalıcağınız yurt ve eve kaçmayın. Yatmadan önce, öğrendiklerinizi tekrar edin. Her gün yeni kelimler öğrenin ve cümle içinde kullanın.
Unutmayın yeterince Türkçe biliyorsunuz size kimse Türkçenizi geliştirdiniz mi  diye sormayacak!
7- İngilizce hikaye kitapları okuyun. Bilmediğiniz kelimelerin altını çizin, sözlükten bakın ve ezberleyin. Aynı cümleyi tekrar tekrar okuyun. Tercüme edin. Bunlar Türkiye içinde geçerli illa yurt dışında olmanız gerekmez.
8- Bol bol kitap okuyun.
9- Kafanızı hayallerle meşgul etmeyin. Odaklanın. Alice harikalar dünyasında gibi sıradışı olaylar olmaz, yada Matrix deki gibi beyninize bilgisayardan bilgi yüklenmez. Bunlar sizin sıkı çalışıp, düşünmenize bağlı. Beyninizi kendi kendine programlamanıza bağlı.

Buraya kadar olan kısımları özümsediniz umarım. Bu yazıyı okuyan çok değerli arkadaşım; btün bu söylenenlerden sonra şunu bilki bu iş çalışmakla olur. Çalışmak.Çalışmak.Çalışmak. başka yolu yok. Kimsenin söylediklerine aldırış etme. Herkes herşeyi karalama peşinde, işlerine gelmeyince başkalarını kötülerler. ben sana şu kurum iyi bu kurum kötü de demem. Karar verecek olan sensin. Araştır ölç, biç. Boş laflara kulak asma ama tecrübelere de kulak tıkama, çünkü paran ve zamanın değerli. Boşa zaman harcama. Zaten internette bile bazı yorum yapanları gör, hala işin dalgasındalar. Adam gibi bilgi rica edenlere adam gibi cevap veren yok. Boş gezenin boş kalfaları. Ben de İngiltere ye gitmeye karar vermiştim. İşte arkadaş çevresi insanı ne kadar kötü etkiliyor. Yorumu dinle;
- Bizim bir arkadaş var dı o da gitti, hiç bir şey öğrenemeden geldi. Yine konuşamıyor. Öğrenilmiyor oradada diyor bay çok bilmiş. Senin arkadaşın öğrenemediyse o onun sorunu. Bir kaç ay kalıpta öğrenemeyenin aklına şaşarım. Ben sana işte bu yüzden, bu konuları vurgulamak istiyorum. Herşey senin elinde. Fedakarlık et, bazı şeylerinden taviz ver. İstikbalin daha önemli. Zaaflarını geri planda tut. sakın umutsuzluğa kapılma. Sadece yöntemini doğru seç ve hiç vakit kaybetmeden başla. Bir şeyin ucundan tut. Yurtdışına çıkamıyorsan burada öğren çalış. Bunların yöntemlerini de yazayım sana.
Bu yöntemleri evde de işte de uygulayabilirsin.
1) Kullandığın malzemelerin ingilizce isimlerini yaz ve üzerlerine yapıştır. Bunlarla ilgili örnek cümleler kur.
2) Hergün kendine kelime ezberleme hedefi koy, yalnız aşırıya gitme öğrenemezsin. Örneğin, günde 10 kelime.
3) İyi bir gramer kitabın olsun. Zamanları bütün kişi zamirlerine göre tablo şeklinde yaz, öğren.
4) Kısa okuma parçaları oku.
5) Elindeki kaynakları değerlendir. Eğer elinde ingilizce seti varsa. Telafuz çalışmaya gayret göster. Doğru söylenişlere dikkat et.
6) Hangi kelimeler hangi cümlelerde kullanılıyor öğren.
7) Postit kullanmaya özen göster. Bu tür materyaller çalışma tekniğini geliştirir.

       Bunların dışında sende kendine göre teknikler geliştirebilirsin, ama elinden geliyorsa mutlaka yurtdışına çık. Unutma olumsuzluk yok. Bu tür yorumlara kulak tıka. Onlar başaramadıysa sen başarırısın. Yeter ki kendine güven. Şu an aklıma gelenler bunlar. Yeni şeyler keşfettikçe bloğuma ekleyeceğim.
Umarım bu bilgilerle herkese ışık tutmuşumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder